Sanofi
main banner

Rinnsnuva

Rinnsnuva kan bero på många orsaker, vanliga anledningar är allergi eller förkylning. Allergisk rinnsnuva uppstår oftast i samband med allergi mot tex. pollen eller pälsdjur. Rinnsnuva är ett vanligt symtom i början av en vanlig förkylning, orsakad av virusinfektion.
Rinnsnuva kan också förekomma utan allergi eller förkylning, snuvan kallas då för icke-allergisk rinit eller vasomotorisk rinit. Icke-allergisk rinnsnuva uppkommer däremot utan samtidig allergi eller förkylning, och beror oftast på en extra känslig nässlemhinna som reagerar på t.ex. temperaturförändringar, stark mat, starka dofter, rödvin eller torr luft, och kallas av många för "gubbsnuva".

Rinnsnuva upplevs besvärligt

Att ha rinnsnuva upplevs av många som pinsamt och jobbigt. Det kan vara besvärande att behöva torka näsan ofta under t.ex. en middag eller när man kommer inomhus i värmen efter en vinterpromenad. Under pollensäsongen kan rinnsnuva vara väldigt besvärligt för dem som är allergiska. Vid en förkylning kan man känna sig ofräsch av att behöva snyta näsan ofta, och huden kring näsan kan bli irriterad och torr.

Vilka är symtomen vid rinnsnuva?

Vid rinnsnuva är det dominerande symtomet vattnig snuva, men det förekommer också samtidig nästäppa, nysningar eller klåda i näsan.

Vad orsakar rinnsnuva?

Rinnsnuva beror på att slemhinnorna i näsan överproducerar sekret. Orsaken till detta är att något irriterar slemhinnan och stimulerar produktionen av slem från näsans körtlar. Nässlemhinnan kan också vara extra känslig och lättirriterad.
Här är några exempel på vad som kan utlösa rinnsnuva:

  • Ämnen man är allergisk mot, som t.ex. pollen, pälsdjur, kvalster,
  • Förkylningsvirus, som orsakar inflammation i nässlemhinnan
  • Rök, damm och andra partiklar som andats in
  • Temperaturförändringar, t.ex. när man går in efter att ha varit ute i vinterkylan
  • Stark mat och starka dofter
  • Alkohol, t.ex. rödvin
  • Torr luft, som orsakar torra slemhinnor

Ansvarsfriskrivning

Du är på väg att lämna atroventnasal.se

Om du vill gå vidare, vänligen klicka på ”Fortsätt”. Länken till den här hemsidan är endast för information, Sanofi ansvarar inte för innehållet på hemsidan.

Fortsätt Avbryt